Sommeren 2015; På sykkel langs Østersjøskysten
Rute: ferge Oslo- Kiel, tog Kiel - Lübeck deretter sykkel Lübeck - Ostseebad Boltenhagen, Ostseebad Boltenhagen - Wismar. Wismar - Kägsdorf, Kägsdorf - Warnemünde, Warnemünde til Rostock og over på tog til Scwerin og Stralsund. Sykkel på Rügen, tog til Hamburg og sykkel fra Hamburg til Kiel før fergen tilbake til Oslo.
Denne sykkelturen ble mye mer variert enn hva jeg hadde forventet. Det var slett ikke bare flatt, været var ikke bare godt, byene langs kysten ulike men veldig sjarmerende og Hamburg en mer spennende by for hver dag vi var der. Interessant også å stoppe i Tyskland som språklig og kulturelt ligger så nær oss og i dette området er arven fra svensketiden tydelig ikke minst hva navn angår! Sykkelmessig ligger det godt tilrette med god skilting og tyske stasbaner (DB) gjør det enkelt å frakte syklene på tog der det av en eller annen grunn er nødvendig. Vi trodde det var nødvendig å forhåndsbestille overnatting, men første halvdel av juli erfarte vi at det nok hadde gått helt fint med "happy go lucky". Helt avgjørende for planlegging og gjennomføring har Bikeline sin bok Ostseeküsten-Radweg vært, men også et detaljert kart siden vi ikke alltid er lydige mot forslagene i boka.
Østersjøkysten på sitt beste med strandkurv og jordbærdrikk!
Etappe 1: Oslo-Kiel
Color Magic..... mange år siden forrige tur med Kielferga. På vei inn i båten var vi omringet av skinnkledte, tatoverte motorsyklister og vi så ganske puslete ut med våre tause, slanke sykler og unnselige sykkelvesker. Ombord utsatt for den totalopplevelsen denne turen nok er ment å være med tilbud om alt fra spa og trening til show og innegolf (!) Sola skinner fra en skifri himmel, utsikten til alt det blå gir sjelefred og med bok og et glass vin er feriefreden i ferd med å komme og ikke minst gleden over at turen i sin helhet ligger foran oss.
Etappe 2: Kiel-Lubeck (tog)
Helt greit å ta toget med syklene. Litt utfordrende å kjøpe billett på automat, men hyggelige medreisende hjalp oss. Lokaltoget, 1204, var framme i Lübeck 1332. Vårt hotell B&B Lubeck ligger rett ved Hauptbahnhof, dvs. utenfor Altstadt. Går lang tur i gamlebyen, skuffet over at dette ikke er en helstøpt middelalderby og over at huset til Thomas Mann i Mengstrasse kunne vært hva som helst, hvor som helst. Kveld på kanalene! Det er her det er gøy! Sykler langs elvene, eller kanalene, hvor vi spiser og drikker av både vinen og den varme sommernatta!
Viktig å ha med stropper til å feste syklene med på toget!
Etappe 3: Lubeck - Ostseebad Boltenhagen (50 km)
Slapper av etter 50 kilometer i overraskende variert terreng. Det er, i følge tyske media, "Sahara-varmt"- mens det for oss mer er Sevilla-varmt (etter den gangen vi syklet, uttørkede, handlingslammede og tanketomme i pluss 43 inn i (den fantastiske!) Sevilla.) Forlater Lübeck på tom mage, siden vi avsluttet Lubeck -kvelden med et stort sildemåltid. Matjessild = spekesild. Sikk-sakker over jernbanesporene mange ganger og starter vår Østersjø-odysse langs traurige industribygg. Veien er veldig godt skiltet for syklister, bare én gang var vi i tvil, og da brukte vi mobildata og google maps. Til Travemünde er det flatt og ikke så veldig spennende, men behagelig lett. Da vi kom til Travemünde, som kan minne om Deauville eller andre nordfranske, hippe, badebyer, må vi lete lenge for å finne muligheter til å kjøpe oss mat til "ute-lunsj". Vi lykkes omdsider (butikkene i området heter Rewe, Pennys, Dit og Dat)! Ute på bryggekanten, et herremåltid som to havmåker misunner oss, skinke, jordbær, camembert og skinke. Veien videre, til denne turens dyreste overnatting på Iberhotel Boltenhagen, er variert og vakker. Vi må over elva Trave på en av verdens korteste fergeturer (4 Euro, 2 min.), deretter bærer det langs feriehusidyller før vi kommer til mer landlige omgivelser med valmuer, prestekrager og kornblomståkre i en vakker fargesymfoni mens det bærer litt opp og så litt ned! Til slutt, etter 5 mil, en dusj hvor svette og døde innsekter blir vasket av og flott sommerkveld med fullmåne ved Østersjøen.
Etappe 4: Ostseebad Boltenhagen - Wismar (30 km)
Ikke så spennende, egentlig - mye sykling paralellt med trafikken. Pluss 34 grader. Wismar, etter skarve 3 mil er derimot spennende og rommet vårt i Denkmal 13 anbefalesesverdig! Vi opplever Wismar til fots, går timesvis på brostein i Altstadt, som er mye mer helhetlig enn f.eks Lubeck. Nicolaikirche, Bachsteinsviertel, hafen osv. er verdt å se. Vi bor i et fantastisk lite pensjonat med møbler fra hanseatene(?) midt i gamlebyen. Folk er dessuten kjekke og vi drister oss til å spørre om livet før og etter -89. I morra er det den lengste etappen på turen, 7,5 mil. Det tordner nå, kanskje blir turen litt mindre klam og varm. On verra!
Etappe 5: Wismar - Kagsdorf via Insel Poel 75 km
Nydelig, men veldig varm og klam dag. Omvegen rundt Insel Poel anbefales på det varmeste, her ville vi ha slått oss til dersom vi ikke hadde booket rom i Kägsdorf (ved Kulungsborn) allerede. På kvelden braker det løs med voldsomt torden og lyn,
Etappe 6: Kägsdorf-Warnemunde 31 km
Våkner til sterk vind og klar luft på vårt lille, gule pensjonat som altså er billig og ligger sånn omtrent midt i en åker. Tordenværet i går kveld har renset lufta og vasket syklene våre. Fin start på det som skal vise seg å bli den dagen med størst variasjon med tanke på naturopplevelsen ved sykling. Begynner langs fullmodne kornåkre, gjennom små, vakre (men søvnige) landsbyer. Det er vanskelig å finne dagligvarebutikker i disse småbyene f.eks, men kneiper og feriewohnungen er det derimot plenty av. Videre langs kysten mot øst i fantastisk medvind! Sykler langs sjøen og innimellom gjennom trollskog hvor det reklameres med store flaggermus i skumringstimen. FLAKS. Trenger nesten ikke tråkke, bare holde styre og unngå andre syklister - for dem er det mange av. Mellom den gjennomført vakre Kulungsborn og den mindre tilgjengelige Heiligendamm sykler vi nærmest i kø. Vi kommer til Warnemünde hvor det er en eller annen festival, stinn brakke, masse liv og røre og vi hiver oss på en hafenrundfart hvor vi ser at dette er en viktig verftsby. Vi liker Warnemünde! I kveld blir det en eller annen würst fra en av de mange bodene som tilbyr spesialiteter.
Etappe 7: Warnemünde via Rostock til Schwerin (hovedstaden i Mecklenburg Vorpommern)
Hu hei hvor det går. Vi rekker ikke akkurat å bli leie av stedene vi stopper i, for ikke før har vi kommet så bærer det videre. I går kveld nådde jeg å stikke beina i Østersjøen. Den var kald, men gleder meg nå veldig til at vi i morra sjekker inn i en leilighet i Stralsund hvor vi skal være hele 4 døgn! I dag startet vi med å forlate Østersjøveien videre mot øst, og tok en avstikker rett sør til Rostock (3 mil). Greie forhold å sykle i, stort sett sykkelsti ved hovedvei gjennom havneområdene sør for Warnemünde (som vi så fra sjøen i går) og gjennom en forstad, eller mellomstad, med det morsome navnet Grosse Kleine Stadt. Rostock er en forholdsvis stor by som ble hardt rammet i krigen, men gamlebyen er sjarmerende og livlig med et fantastisk vakkert universitet - alt er kanskje ikke så gammelt egentlig, men sjarmerende altså. Festmåltid på torvet med bratwurst og kartoffelsalat og deilige, søte og store kirsebær til!
Fra Rostock tar vi tog sør-vest til Schwerin, inn i landet altså og egentlig tilbake i retning Wismar. DB er veldig greie med syklister, her har Gjøvikbanen mye å hente. Og temperaturen? Sevilla-varm! Håper den holder seg til vi får tid til strandkurv, bad og bok ( og klesvask!)
Schwerin; spiser middag på Das total unmögliche Wirtshaus hvor de serverer skikkelig bondekost basert på poteter. Godt smaker det, men tross sykling og gåing mesteparten av dagen tror jeg dessverre jeg kommer ut av dagen med et kalorioverskudd ...... Vi har vært i byen bare noen timer, ikke rettferdig å gi noen dom - men inntrykket er at dette er en ganske pyntelig by med sitt fantastiske slott og delstatsadministrasjon, som gir en følelse av Gjøvik eller Hønefoss. Stille småby. Kanskje helt urettferdig. De har slottsfestival her med utendørsopera ser jeg, men i kveld er det spillepause. Vi har foreesten kommet en dag for tidlig eller for sent til alt denne gangen, dette føyer seg pent inn. Innlandet er dessuten mindre attraktivt her hvor kysten er så snublende nær. Gleder meg til kysten, sjøen og litt ro.
Schwerin slott
Etappe 8: Schwerin-Stralsund (tog)
Våkner til gråvær på hotell Avalon. Sykler en lang tur langs innsjøene mellom frokost og togavgang til Stralsund i 2-tiden. Slottet er et landemerke med Disney-tårnene sine, og slottshagen er et syn - vid, symmetrisk men generøst i bruk av folk som vandrer rundt eller slanger seg på plenen.
“Et slott er likevel ikke grunn nok til å bli værende i Schwerin, og så mye annet er det i grunnen ikke. Vi drikker tørr riesling på den ærverdige wienercaféen Prague og når akkurat toget til Stralsund midt i en voldsom regnskur (der kom regntøyet til sin rett). 2 timer tog med bytte i Rostock, før vi finner vår Hauswirtin Frau Ilka og vår leilighet midt i Aldstadt. Vårt hjem i hele fire netter! Vi er på dette tidspunktet blitt brune på en forholdsvis corny måte; kritthvite føtter (dekket av joggesko), brune bein opp til shortskanten og derfra hvite opp til hals, armer, nakke og ansikt. Aller brunest er håndbakene som får sol uansett! De neste dagene skal vi dypdykke i det tyske ferielivet ved Rügen, slappe av hjemme(!!), bli glad i Matjesild og endelig få lest litt og ikke minst bade? ”
STRALSUND DAG 1: Regn, tekniske problemer og mye kultur
Ikke verken hvitvin eller sykkel i +16, kuling og regn. Det blir sprudelwasser, glüwein mit Sanddorn, tysk grammatikk, mye kultur og ikke minst en påminnelse om at været er kjempeviktig! Det finnes dårlig vær (og jeg liker det ikke!) Rügen må vente, vi blir vandreturister i Stralsund sammen med ikke så få andre.
Stralsund ståt på Unesco sin verdensarvliste og skal være én av de best bevarte byene fra Hansa-forbundet. Arven fra Skandinavia, og kanskje spesielt årene under Sverige fra 1648 til 1815, er synlig spesielt med tanke på navn. Passerer klesbutikk Hansen, vedhandler Gudmund og fiskehandler Rasmus (for å nevne noen) der jeg vandrer på kulturtur og på et tidspunkt får en oppmuntrende "klingeling" fra mobiltelefonen (den nye, smarte) i veska med beskjed om at jeg har overoppfyllt dagens mål med 15876 skritt! Nå var det sykle jeg hadde tenkt meg, da, men må innrømme at Altstadt, gamlebyen, byr på mange vakre hus og gater. Her er det også, som en av de få vi har sett, minnesmerke fra 2. verdenskrig der hvor den jødiske synagogen engang stod. Ellers er det bemerkelsesverdig få minnesmerker fra krigen (i motsetning til f.eks i Berlin).
Alle byene vi har vært innom så lang har til felles at de har en Mariakirche og/ eller en Nikolaikirche. Vi har så langt bare vært i én, Nikolaikirche i Wismar. Denne gråværsdagen inviterer til en sakral start med en tur innom både Maria og Nikolai. Vanskelig å beskrive kirker, men disse to har til felles at de er grandiose og at de er malt med vakre farger i tak og på vegger. Fine altertavler i utskåret tre, enorme orgler og tydeligvis med uttømmelige behov for almisser til vedlikehold.
Tekniske problemer med manglende Wlan, eller WiFi og dårlig mobilnett gjør at denne hvitvinssyklisten ikke har mer tålmodighet (eller penger til å betale et tregt mobilnett). Bildene får vente, jeg tar på meg regntøy og inviterer KH på en tur i duskregnet, med håp om å komme opp i 20000 skritt før mørket senker seg her i Heilgeiststrasse)
STRALSUND dag 2: Rügen til Binz og Prora
Overskyet, pent vær. Ikke varmt og sterk vind. Vi sykler ut på øya Rügen, Tysklands største med 24 mil sykkelveier. Mest kjent her er trolig Sassnitz pga. fergeforbindelsene nord- og østover. Holder på å blåse på havet da vi sykler over broen fra Stralsund, virkelig sterk tverrvind og høy sjø. Drar mot øst, siden vinden kommer fra vest. Roter fælt før vi finner sykkelveien, men vi har jo tid til det siden vi har ferie! Det er vakkert her ute på øya og vi er ganske alene der vi roter rundt og ikke vet helt hvor vi er. Sykler og sykler og når vi endelig finner veien er sykkelveiene er gode. Tar hovedveien et stykke for å ta en snarvei, det er ok, men masete med mye trafikk. Når Binz, det største badestedet på øya, etter 70 kilometer. Vakker "sørlandsidyll", med fantastisk strand - men synd at været ikke er forenlig med bading. Premierer oss med hvitvin og is før vi drar videre til Prora for å se Hitlers storstilte prosjekt Kraft Durch Freude, et ufullendt megalomant prosjekt tenkt som rekreasjon for tyskere ved stranden Prora. Nå forfallent, men delvis under oppussing som ferieboliger.
STRALSUND dag 3: Saler syklene og drar ut på Rügen igjen. Denne gangen motsatt vei, mot vest, til Altefär by med blomstrende hager, teglstenskirke og strand. Bader!, Herlig, har ikke med badetøy men her er undertøy ok og uten tekstiler også, ser jeg. Noen strender understreker at de er "tekstilstrender" , men arven fra DDR med tanke på manglende bluferdighet ser ut til å holde stand. Befriende! Ikke noe lang tur i dag, bare to mil. Skulle gjerne flyttet ut på Rügen de neste dagene, men dårlige meldinger. Beslutter derfor at de neste dagene blir byferie i Hamburg.
HAMBURG, dag 1
Mye tog for penga, to voksne og to sykler i 3,5 time, 270 kroner. Det er grått og regn. Tatt inn på leilighetshotell ved Fishmarkt/ st. Pauli. Elendige fohold for nett og utrolig at det i dette moderne landet er så vanskelig å få tak i dagligvarer på en søndag eller noe som helst glutenfritt .
HAMBURG dag 2
Våkner til noe som ser ut som en litt lettere himmel. Bor i 4. etasje med panoramautsikt til Speicherstadt og det nye (uferdige) konserthuset. Vi er også nærmeste nabo til den norske og danske sjømanns-(sømands) kirken. Ikke behov for skandinaviskspråklige pretstetjenester, starter derfor dagen i en annen kirke rett ved; st. Michaelis. Fortsetter med syklene til Reperbahn og havnekvartalene. Reperbahn en mandag formiddag i gråvær er triste greier, null liv, turistgrupper med guide og et hav av glasskår i gatene fra kvelden før? Havna mer spennende, dette er en levende havneby med store kai- og verftsannlegg. Heisekraner! Wow! KH får ikke nok av dette synet og jeg må rive han løs for å komme videre. Speicherstadt og sentrum, vi ruller avgårde og må hele tiden passe oss for glasskår i veien. Hamburg har ikke de koselige gågatene, og den byr seg ikke fram i grunnen, men med syklene når vi overalt og finner våre plasser unna de mest bråkete og traffikerte sentrumsgatene. Skår i gleden er likevel været med stadige regnbyger.
HAMBURG dag 3:
Som i livet ellers varer ikke gråværet Tag aus und Tag ein (dag ut og dag inn). Det finnes dårlig vær, uansett klær - men kunsten er å holde ut og å ha en plan. I dag fikk KH blankofullmakt til å ta oss hvor som helst og med nykjøpt sykkelkart tok han oss sørover langs en vakker kanal, til en forstad med økohus i alle farger, materialer og fasonger, forbi en gammel mølle og et gigantisk industriområe (se bildene!). Ellers mye sykkel på kryss og tvers i selve byen.
HAMBURG dag 4
Fint vær i dag! Etter interessant besøk i Kunsthalle og artig spasertur til/fra (12500 skritt alt i alt, sier telefonen min). Mange hyggelige små gater en ikke ser i første omgang, byen vinner seg absolutt. En restaurant jeg må nevne, for ikke å glemme den, er Krameramtsstube rett nedenfor Michaeliskirka, den er fra 1715 og verdt et måltid eller et glass trochene weisswein. Nå på hafenrundtfart, før vi må pakke for å sykle de 10 milene som skiller oss fra Kiel.
Etappe 10: sykkel Hamburg til Kiel (100 km)
10 mil er langt når en sykler med bagasje og ikke kan veien. Kom avgårde i halv ni tiden med et hode preget av gårsdagens idé om å drikke opp eggelikøren for å spare bagasjevekt. Tråkler oss ut av Hamburg (som er stor) i greit sykkelvær, men frustrerende med stadige stopp, enten for å lese kart eller fordi det er røde lys. Her i Tyskland er respekten for røde lys stor, du venter på grønt uansett om veibanen er aldri så tom for biler. Vi bruker to timer på veien ut av byen. Etter det er hodet klarere og de røde lysene færre. Det er stort sett flatt, men vi har svak motvind og må tråkke hele veien. På slutten er knærne vonde og ved en pause i Naumünster inkl. trappegang, butter det skikkelig. Pyttsan, bare 35 km igjen, hold ut og tråkk i vei. Ikke overskudd til å ta bilder fra denne etappen,!
PRAKTISKE TIPS:
I sykkelveskene:
Lett regntøy
Sykkelbukse/sykkelshorts
Vindtett sykkeljakke
Et par romslige t-skjorter ( gjerne gamle og slitte, for da kan jeg shoppe nye og kaste de gamle underveis)
Et par sandaler ( joggeskoene reiser jeg i)
Badetøy
Et sommerantrekk for restaurantbesøk (noe som tåler røff pakking uten å bli en stor krøll)
Shorts og langbukse
Sokker og truser (igjen, gjerne gammelt og slitt slik at de kan byttes ut underveis)
Toalettsaker og medisiner
Sykkelboka
Sommerlektyre (som i år blir Thomas Mann nobelprisvinnende " Buddenbrock" med handling fra Lubeck)
Sykkelreparasjonsutstyr som pumpe og lappesaker
Stropper til å feste sykkelen på toget med!!
Tysk/norsk Norsk/tysk Ordbok
Det viktigste er penger og reisepapirene, alt annet kan skaffes!
TYSKLAND MED CØLIAKI
Min opplevelse etter nesten tre uker rundt omkring i Nord-Tyskland er at cøliaki er lite kjent. Stort sett lite merking på menyene, dårlig utvalg i butikkene og ikke én gang var det mulig å få tak i glutenfritt øl (forresten jo, på en portugisisk restaurant i Hamburg). Jeg måtte gjennom en lengere seremoni av spørsmål om weizen (hvete) på mitt haltende tysk hver gang noe skulle bestilles og var glad for at vi ved oppholdet i Stralsund og Hamburg hadde leiligheter slik at det var mulig å¨ordne noe selv. men skuffet over Tyskland i så måte, siden det er mye oppmerksomhet omkring biomat, bioenergi osv. I det hele tatt er den tyske maten, slik den framstår på kaféer og i boder, en studie i det usunne: frityrstekte eller stekte poteter, potetsalat, pølse og dressing... Det sunne, sild, kommer stort sett med brød ( fishbrot) og mindre aktuelt... I butikkene, et stort utvalg ost og kjøtt, nesten ikke fisk.
Powered by Squarespace